Innovative refining process for valorisation of vegetable oil deodoriser distillates

Nombre/Name
Innovative refining process for valorisation of vegetable oil deodoriser distillates
Referencia de proyecto/Project Code
H2020-BBI-JTI-2019 Ref. 887407 IRODDI
Investigador principal/Principal Investigator
Investigador principal externo/External Principal Investigator
Gómez de Miranda Jiménez de Aberasturi, Olga
Investigadores/Researchers
Investigadores externos/External Researchers
Fecha de inicio/Start Year
01/09/2020
Fecha de finalización/End Year
31/08/2023
Grupo de Investigación/Research Group
Instituto/Institute
CSIC - Instituto de la Grasa (IG)
Descripción/Description
[ES] Este proyecto se centra en el desarrollo de procesos menos agresivos y más ecológicos para la obtención de bioproductos con propiedades específicas derivadas de los AGLs contenidos en los destilados de desodorización (DODs), que consisten en las corrientes secundarias de los procesos de desodorización. Se trata de los últimos pasos del proceso de refinado de aceites y grasas, en los que los compuestos responsables del mal olor, color y sabor del aceite se eliminan por destilación al vacío. Debido a las condiciones del proceso de destilación, algunas fracciones con otros componentes menores también se separan y se convierten en un componente con alto valor en el producto. Así, compuestos valiosos como tocoferoles, tocotrienoles, fitoesteroles y esterificados libres, hidrocarburos como el escualeno, además de mono- y diglicéridos, FFAs y triglicéridos también pueden encontrarse en los DODs.El proyecto IRODDI tiene como objetivo recuperar estos compuestos con valor añadido de las corrientes residuales laterales y obtener nuevos bioproductos como: 1. Tensioactivos biocompatibles y ecológicos con una mayor solubilidad en agua fría (mediante la neutralización química de los AGLs con líquidos iónicos ecológicos) 2. Aceites base biodegradables que pueden utilizarse directamente en la formulación de biolubricantes (mediante reacciones de esterificación enzimática con las mezclas de desodorización de destilados) 3. Polioles para la producción de poliuretanos a través de síntesis sostenible (utilizando DODs como materia prima). IRODDI también tiene como objetivo recuperar el tocoferol y el escualeno utilizando tecnologías innovadoras que no deterioren la calidad de estos componentes.
[EN] This project is focused on the development of soft greener processes for obtaining bioproducts with specific properties derived from the FFAs contained in deodorization distillates (DODs), the side streams of deodorization processes. These are the last steps in the refining process of oils and fats, where compounds that are responsible for the odor, color, and unacceptable flavor in oil are removed by vacuum distillation. Due to the conditions of the distillation process, some fractions of minor components are also separated and become an important part of the product. Thus, valuable compounds such as tocopherols, tocotrienols, phytosterols, and free esterified, hydrocarbons such as squalene, plus mono- and diglycerides, FFAs, and triglycerides can be also found in the DODs by entrainment.IRODDI project aims to recover these valuable compounds from the side streams and obtain new, high-value bioproducts as: 1. Bio-compatible and eco-friendly surfactants with increased solubility in cold water (by chemical neutralization of FFAs with eco-friendly ionic liquids) 2. Biodegradable base-oils that can be directly used in the formulation of biolubricants (by enzymatic esterification reactions with the deodorization distillates mixtures) 3. Sustainable polyols synthesis for polyurethanes production (using DODs as raw materials). IRODDI aims also to retrieve tocopherol and squalene using innovative technologies that do not deteriorate the quality of these components.
[EN] This project is focused on the development of soft greener processes for obtaining bioproducts with specific properties derived from the FFAs contained in deodorization distillates (DODs), the side streams of deodorization processes. These are the last steps in the refining process of oils and fats, where compounds that are responsible for the odor, color, and unacceptable flavor in oil are removed by vacuum distillation. Due to the conditions of the distillation process, some fractions of minor components are also separated and become an important part of the product. Thus, valuable compounds such as tocopherols, tocotrienols, phytosterols, and free esterified, hydrocarbons such as squalene, plus mono- and diglycerides, FFAs, and triglycerides can be also found in the DODs by entrainment.IRODDI project aims to recover these valuable compounds from the side streams and obtain new, high-value bioproducts as: 1. Bio-compatible and eco-friendly surfactants with increased solubility in cold water (by chemical neutralization of FFAs with eco-friendly ionic liquids) 2. Biodegradable base-oils that can be directly used in the formulation of biolubricants (by enzymatic esterification reactions with the deodorization distillates mixtures) 3. Sustainable polyols synthesis for polyurethanes production (using DODs as raw materials). IRODDI aims also to retrieve tocopherol and squalene using innovative technologies that do not deteriorate the quality of these components.
Fuente de Financiación/Funding
H2020-BBI-JTI-2019
Fecha de actualización/Last update
jun-21