Fitoquímicos y calidad de alimentos / Phytochemicals and Food Quality

Nombre/Name
Fitoquímicos y calidad de alimentos / Phytochemicals and Food Quality
 
Fecha de inicio/Start Year
12/12/2012
 
Instituto/Institute
CSIC - Instituto de la Grasa (IG)
 
Departamento/Department
Dpto. de Fitoquímica de los Alimentos / Food Phytochemistry Department
 
Línea de Investigación/Research Line
Foods, Functional Ingredients and Health. Bioactive compounds in plant foods and products.
 
Especialización principal/Focus Area
A7. Ciencias y Tecnologías de Alimentos. A7.2 Calidad y Seguridad Alimentaria.
 
Descripción/Description
[ES] El Grupo se encuadra en el área de Vida y parcialmente en la intersección Vida-Sociedad (Líneas: LS1_1, LS8_2, LS9_1, LS9_4, LS9_5, LS9_6, SH2_6).

Las líneas de trabajo son:
- Revalorización de subproductos vegetales para la obtención de nuevos ingredientes de alto valor añadido, mediante procesos sencillos, viables y sostenibles.
- El uso de los perfiles fitoquímicos de alimentos vegetales como nuevo criterio para la diferenciación y selección de variedades en base a su calidad global.
- La investigación de las actividades biológicas de fitoquímicos.

Para ello dispone de infraestructuras singulares como:
- Un sistema semi-piloto de explosión al vapor y una planta piloto de tratamiento al vapor
- Una planta piloto para el aislamiento de componentes individuales de alto valor añadido, dotada de equipos de filtración, centrifugación, decantación, concentración y purificación.

[EN] The group is in the Life area and partially in the intersection Life-Social Science (lines: LS1_1, LS8_2, LS9_1, LS9_4, LS9_5, LS9_6, SH2_6).
- The revalorization of vegetable by-products by the characterization and isolation of their high value components using simple and economically viable processes that not require chemical treatments
- The use of phytochemical profiles as new criteria for the differentiation and selection of plant-food varieties based on their overall quality
- The investigation of the biological activities of phytochemicals for the development of new products in the food, pharmaceutical, cosmetic and agricultural sectors

For these purposes, following facilities are available:
- A flash hydrolysis semi-pilot unit and a steam reactor pilot unit
- A pilot plant facilities for the isolation of individual components from vegetable by-products. The pilot unit includes filtration, centrifugation, decantation, concentration and purification equipment.