Aprovechamiento de subproductos y tratamiento de residuos/Reuse of by-products and treatment of wastes and wastewaters

Nombre/Name
Aprovechamiento de subproductos y tratamiento de residuos/Reuse of by-products and treatment of wastes and wastewaters
 
Fecha de inicio/Start Year
01/03/1986
 
Instituto/Institute
CSIC - Instituto de la Grasa (IG)
 
Departamento/Department
Dpto. de Biotecnología de Alimentos / Food Biotechnology Department
 
Línea de Investigación/Research Line
Biotechnology and Agri-Food processes. Technology of industrial processes and reuse of by-products.
 
Especialización principal/Focus Area
A7. Ciencias y Tecnologías de Alimentos. A7.3 Tecnología de los alimentos
 
Descripción/Description
[ES] El grupo de investigación "Aprovechamiento de Subproductos y Tratamiento de Residuos" del Instituto de la Grasa (CSIC) de Sevilla desarrolla desde el año 1986 distintas líneas de investigación relacionadas con el aprovechamiento y tratamiento de aguas
residuales y residuos sólidos procedentes de industrias agroalimentarias. Se estudian y optimizan procesos de digestión anaerobia o biometanización de aguas residuales procedentes de este tipo de industrias (alpechines, aguas de lavado del proceso de elaboración de aceite de oliva en dos fases, vinazas, melazas, purines de cerdo y vacuno, etc.) utilizando reactores de alta velocidad, desarrollando distintas líneas de investigación relacionadas con la cinética, control, estabilidad y fundamentos bioquímicos de este tipo de procesos. También se investiga el aprovechamiento de algunos residuos sólidos agroalimentarios (harinas de girasol desengradas, alperujos, etc.) mediante procesos de digestión anaerobia en una y dos etapas. [EN] The research group "Re-use of By-products and Treatment of Wastes and Wastewaters" of the "Instituto de la Grasa" (CSIC) of Seville develops since 1986 various lines of research related to the reuse and treatments of wastewaters and solid wastes from food processing industries. We study and optimize anaerobic digestion or biomethanization processes of wastewaters derived from these industries (olive mill wastewaters, wastewaters from washing processes of olives and olive oil in the two-phases manufacturing process, vinasses, molassess, piggery wastes and cattle slurry, etc.) using high-rate bioreactors, developing different lines of research related to kinetics, control, stability and biochemical basis of these processes. We also investigate the use of some agri-food solid wastes (defatted sunflower flour, olive mill solid wastes, etc..) for biogas production by anaerobic digestion processes in one and two stages.