English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/99723
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE logo core CORE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE

Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:
Title

Adición de aceites vegetales a la dieta de cabras lecheras: efecto sobre el contenido de ácidos grasos de grasa láctea

Other TitlesAdding plant oils to dairy goat diets: effect on fatty acid content of milk fat
AuthorsMartínez Marín, A. L.; Gómez-Cortés, Pilar ; Pérez Alba, L. M.; Juárez, Manuela ; Gómez Castro, G.; Pérez Hernández, M.; Fuente, Miguel Ángel de la
KeywordsDairy goats
Plant oil
Aceite vegetal
Perfil de ácidos grasos
Milk fat
Fatty acid profile
Grasa láctea
Cabras lecheras
Issue Date2013
PublisherUniversidad Austral de Chile
CitationArchivos de Medicina Veterinaria 45(3): 259-266 (2013)
Abstract[ES]: El objetivo del presente trabajo fue investigar el efecto de la adición de aceites vegetales de diferente grado de insaturación a la dieta de cabras lecheras sobre el perfil de ácidos grasos de la grasa láctea. Doce cabras de raza Malagueña fueron asignadas al azar a uno de cuatro tratamientos: dieta basal sin aceite añadido y la misma dieta basal adicionada con 48 g/d de aceite de girasol alto oleico, aceite de girasol normal o aceite de lino. La dieta estuvo compuesta por heno de alfalfa (30%) y un concentrado granulado (70%) en el que se incluyó el aceite correspondiente. Todos los aceites redujeron el contenido de ácidos grasos saturados de cadena media de la grasa láctea (P < 0,05). El aceite de girasol alto oleico aumentó el contenido de los ácidos esteárico y oleico (P < 0,05) y no afectó al de los ácidos grasos monoinsaturados trans de 18 átomos de carbono ni al de ácido ruménico (P > 0,05). El aceite de girasol normal incrementó el contenido de los ácidos C18:1t10, vaccénico y ruménico y aumentó el valor de la ratio linoleico/α-linolénico (P < 0,05). Por último, el aceite de lino aumentó el contenido de los ácidos vaccénico y ruménico y redujo el valor de la ratio linoleico/α-linolénico (P < 0,05) sin afectar al contenido de C18:1t10 (P > 0,05). Los resultados obtenidos permiten concluir que la adición de aceite de lino a la dieta de cabras en lactación, en comparación con la de los aceites de girasol alto oleico y normal, modifica el perfil de ácidos grasos de la grasa láctea en un sentido más favorable desde el punto de vista de la salud humana.
[EN]: The aim of this study was to investigate the effects of adding differently unsaturated vegetable oils to a dairy goat diet on fatty acid content of milk fat. Twelve Malagueña goats were randomly allocated to one of four treatments: no oil basal diet and the same basal diet supplemented with 48 g/d of high oleic sunflower oil, regular sunflower oil or linseed oil. The basal diet was made of alfalfa hay and a pelleted concentrate (30:70 w/w). The concentrate included the respective oils. Supplemented diets decreased medium chain saturated fatty acid content in milk fat (P < 0.05). High oleic sunflower oil increased stearic and oleic acid contents (P < 0.05) and did not affect neither the content of trans monounsaturated fatty acids of 18 carbon atoms nor conjugated linoleic acid content (P > 0.05). Regular sunflower oil increased C18:1t10, vaccenic and rumenic acid contents as well as linoleic to α-linolenic acid ratio (P < 0.05). Linseed oil increased vaccenic, rumenic and α-linolenic acid contents and substantially decreased linoleic to α-linolenic acid ratio (P < 0.05) without affecting C18:1t10 content (P > 0.05). It was concluded that compared to high oleic o regular sunflower oils, adding linseed oil in dairy goat diets modifies milk fat fatty acid content more favourably from the point of view of human health.
Publisher version (URL)http://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2013000300005
URIhttp://hdl.handle.net/10261/99723
DOI10.4067/S0301-732X2013000300005
Identifiersdoi: 10.4067/S0301-732X2013000300005
issn: 0301-732X
e-issn: 0717-6201
Appears in Collections:(CIAL) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
aceites vegetales a la dieta de cabras.pdf202,23 kBUnknownView/Open
Show full item record
Review this work
 

Related articles:


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.