English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/66981
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:
Title

Exploring the potential of wild food resources in the Mediterranean region: natural yield and gathering pressure of the wild asparagus (Asparagus acutifolius L.)

AuthorsMorales Valverde, Ramón; Pardo de Santayana, Manuel ; García, E.; Molina, María; Aceituno-Mata, Laura; Tardío, Javier
Keywordsapplied ethnobotany
gathering
non timber forest products
spear yield
wild edible plants
producción de espárragos
recolección
plantas silvestres comestibles
productos forestales no maderables
etnobotánica aplicada
Issue Date2012
PublisherInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (España)
CitationSpanish journal of agricultural research 10 (4) : p.1090-1100, 2012
Abstract[EN]In the Mediterranean region, some wild edible species such as Asparagus acutifolius L. are still harvested and even marketed. Considering the great interest of this species, including its recreational, commercial and agronomic uses, we aimed to study its natural supply and its current scale of harvesting. Nearly 50 plants were monitored in two sites of Central Spain. An experimental harvest of 100% of spears was conducted during spring 2008-2009 to estimate spear production per plant and per hectare. Plants were also monitored but not harvested in 2010-2011 at Site 1 to document real gathering practices and its influence on yield. Spear production ranged from 5.0 to 12.8 g per plant and from 4.0 to 8.9 kg ha–1, reaching the top-ranked values in May (30-60% of total yield). Between-site variations on yield were mainly related to spear number rather than to spear weight, whereas weather conditions influenced annual yields. The percentage of plants harvested by local foragers varied from 26 to 47%. A slight but not significant trend for collecting the largest spears was recorded. According to spear number in harvested (1.8-2.5 spears) and non-harvested plants (1.3-1.5 spears), gathering seemed to promote the growth of new spears, although further research is needed to assess its influence in the long term. Results suggest that foraging is a time-consuming practice, thus social and cultural factors may explain its high appreciation in present times.
[ES]En la región mediterránea, especies como el espárrago triguero (Asparagus acutifolius L.) siguen siendo recolectadas y a veces incluso vendidas en mercados locales. Dado el interés de esta especie, tanto recreativo como agronómico o comercial, en este trabajo se estima su producción natural y su presión recolectora en la actualidad. Para ello se realizó el seguimiento de casi 50 esparragueras silvestres en dos localidades del centro de España. En la primavera de 2008 y 2009 se recolectaron el 100% de los espárragos para estimar el número y peso de espárragos por planta y por hectárea. La presión recolectora se ha estudiado durante los años 2010-2011 en las mismas plantas de una de las dos poblaciones. La producción estimada fue de 5,0-12,8 g por planta y 4,0-8,9 kg ha–1, alcanzando los valores más altos en mayo (30-60% del rendimiento total). Entre localidades aparecieron mayores diferencias en el número de espárragos que en el peso de los mismos. Las condiciones meteorológicas influyeron en los rendimientos anuales. Se observó que el 26-47% de las esparragueras fueron cosechadas por recolectores locales. Se detectó una ligera pero no significativa tendencia a recolectar los espárragos de mayor tamaño. Basándonos en el número de espárragos de las plantas recolectadas (1,8-2,5 espárragos) y no recolectadas (1,3-1,5 espárragos), parece que la recolección promueve el crecimiento de nuevos espárragos, aunque se precisa corroborarlo con una investigación a más largo plazo. Los resultados sugieren que la recolección de espárragos es una práctica que consume mucho tiempo, por lo que seguramente existen otros factores sociales y culturales que explican el aprecio que se les tiene en la actualidad.
Publisher version (URL)http://dialnet.unirioja.es/servlet/listaarticulos?tipo_busqueda=EJEMPLAR&revista_busqueda=3366&clave_busqueda=317571
URIhttp://hdl.handle.net/10261/66981
ISSN1695-971X
E-ISSN2171-9292
Appears in Collections:(RJB) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
369AgricResAsparagus.pdf2,17 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.