DSpace

Digital.CSIC > Ciencia y Tecnología de Alimentos > Instituto de Fermentaciones Industriales (IFI) > (IFI) Comunicaciones congresos >

Share

EndNote

Open Access item Chemical and sensory characterization of commercial Xarel.lo white wines from the Penedes region

Authors:Muñoz-González, Carolina
Pozo-Bayón, Mª Ángeles
Martín Álvarez, Pedro Jesús
Bartra, Enric
García Cazorla, Joan
Puig Puyol, Anna
Moreno Arribas, Mª Victoria
Issue Date:Jun-2010
Publisher:Ministry of Agriculture of Georgia
Citation:33nd World Congress of Vine and Wine: (2010)
Abstract:[EN]: In order to characterize wines produced from the white grape variety Xarel.lo, the most cultivated in the Penedés (Catalonia, Spain), a comprehensive study based on the application of descriptive sensory and chemical analyses of twenty-five commercial monovarietal white wines (var. Xarel.lo) from different vintages and from representative wine cellars along the Penedés region has been performed. The sensory analysis showed two main groups of wines, younger wines characterised by a marked fruity and floral aroma and fresh taste and older wines that underwent crianza, characterised by more complex odour attributes such as toasted, spicy and compote. The differences in sensory characteristics were related to a higher content of higher alcohol acetates and ethyl and methyl esters of fatty acids in wines from the first group, while the second group was characterized by a lower concentration of esters, but higher of compounds such as furfural, furaldehyde and vitispiranes.
[ES]: Con el fin de caracterizar los vinos producidos a partir de la variedad de uva blanca Xarel.lo, la más cultivada en la región del Penedés (Cataluña, España), se realizó un estudio global sobre veinticinco vinos blancos monovarietales (var. Xarel.lo) y comerciales procedentes de diferentes añadas y de las bodegas más representativas de la región del Penedés, basado en la aplicación del análisis sensorial descriptivo y químico. El análisis sensorial mostró dos grupos principales o estilos de vinos, los vinos jóvenes, que caracterizados por un sabor fresco y un marcado aroma a fruta y floral y los vinos envejecidos que fueron sometidos a crianza, caracterizados por atributos sensoriales más complejos y que presentaban notas de tostado, picante y compota. Las diferencias en las características sensoriales parecieron estar relacionadas con un alto contenido de acetatos de alcoholes superiores, etil y metil ésteres de ácidos grasos en los vinos pertenecientes al primer grupo mientras que los del segundo grupo mostraron baja concentración de ésteres pero alta de compuestos como el furfural, furaldehído y vitispirano.
Description:7 páginas, 1 figura, 1 tabla.-- Trabajo presentado al "33nd World Congress of Vine and Wine" y "8th General Assembly of the OIV" celebrados en Georgia del 20 al 25 de junio de 2010.
Publisher version (URL):http://www.oiv2010.ge/
URI:http://hdl.handle.net/10261/45032
Appears in Collections:(IFI) Comunicaciones congresos

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.