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Open Access item Características macroscópicas y microscópicas de seis genotipos de vid (Vitis spp.) con distintos niveles de susceptibilidad a Mildiu.

Other Titles:Macroscopic and microscopic characteristics of six grapevine genotypes (Vitis spp.) with different downy mildew levels.
Authors:Boso Alonso, Susana
Alonso-Villaverde Iglesias, Virginia
Santiago Blanco, José Luis
Gago Montaña, Pilar
Dürrenberger, M.
Düggelin, M.
Kassemeyer, H. H.
Martínez Rodríguez, María del Carmen
Keywords:Vitis vinifera L., Ampelogaphy, Histology, Susceptibility, Downy mildew, Ampelografía, Histología, Susceptibilidad, Mildiu
Issue Date:2009
Publisher:Organisation Internationale de la Vigne et du Vin
Citation:32nd World Congress of Vine and Wine
Abstract:[EN] This work reports the leaf morphology of five grapevine genotypes belonging to Vitis vinifera and one to Vitis riparia. Earlier studies showed different levels of susceptibility to grapevine downy mildew (Plasmopara viticola). The aim was to detect differences between the leaf morphology of these cultivars at the macro- and microscopic levels, and their possible association with susceptibility and resistance to downy mildew. Distinct macroscopical differences among the genotypes were seen in terms of leaf morphology. The microscopical studies revealed also differences in the stomatal index of the lower sides of the leaves, in the thickness of the limbus, and in the morphology and thickness of the palisade and spongy mesophyll cells. The two cultivars that in earlier studies were found to be the least susceptible to downy mildew were the most similar in terms of their spongy mesophyll. Both showed very little or no wax on the abaxial surface of their leaves.
[ES] Se estudió la morfología foliar en 5 genotipos de vid pertenecientes a Vitis vinifera, y uno de la spp. Vitis riparia. Estudios previos, demostraron la existencia de diferentes niveles de susceptibilidad a Mildiu (Plasmopara viticola). El objetivo fue comprobar si existen diferencias en hoja a nivel macro y microscópico entre estos genotipos, que pudiese tener alguna relación con la susceptibilidad a Mildiu. Se observaron diferencias macroscópicas entre los diferentes genotipos en relación a la morfología de la hoja. Los estudios microscópicos también mostraron diferencias en cuanto al índice estomático en el envés de la hoja, a la densidad de pelos, en el grosor de limbo y en la morfología y grosor del parénquima en empalizada y lagunar. Se comprobó que las dos variedades que en estudios anteriores se mostraron como las menos susceptibles a Mildiu, fueron las más similares en cuanto a las características de su parénquima lagunar y ambas presentaban ausencia o una proporción muy baja de ceras en su parte abaxial.
Description:8 páginas, 5 figuras, 1 tabla -- Este trabajo se presentó en el Congreso celebrado en Zagreb (Croacia) entre el 28 de junio y el 3 de julio de 2009.
URI:http://hdl.handle.net/10261/43315
ISBN:978-953-6718-12-2
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