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Title

Efecto de la regulación del caudal del Río Guadalquivir sobre las características fisicoquímicas del agua y la macrofauna acuática de su estuario

Other TitlesEffect of the regulation of freshwater inflow on the physical-chemical characteristics of water and on the aquatic macrofauna in the Guadalquivir estuary
AuthorsBaldó, Francisco CSIC ORCID ; Cuesta, José A. CSIC ORCID ; Fernández-Delgado, Carlos; Drake, Pilar CSIC ORCID
KeywordsEstuario del Guadalquivir
Temperatura
Salinidad
Turbidez
Necton
Hiperbentos
Guadalquivir estuary
Temperatures
Salinity
Turbidity
Nekton
Hyperbenthos
Issue DateSep-2005
PublisherUniversidad Autónoma de Baja California
CitationCiencias Marinas 31(3): 467-476 (2005)
Abstract[EN] From June 1998 to May 1999, the water temperature, salinity and turbidity, together with the macrofaunal (nekton and hyperbenthos) abundance, biomass and number of species, were estimated in the Guadalquivir estuary at five sampling stations (8, 20, 30, 40 and 50 km from the river mouth). Samples were taken from an anchored boat by using nets with a 1-mm mesh. There was a horizontal salinity gradient along the estuary: monthly mean salinities ranged from 17 to 27 at the outermost sampling station, whilst salinity was rarely higher than 4 in the inner estuary. Water temperature was homogenous throughout the estuary, with maximum values in summer (28ºC) and minimum values in winter (10ºC). Turbidity was also relatively homogenous throughout the estuary, with a maximum in winter (362 NTU) and minimum in summer (10 NTU). Maximum turbidity occurred int he zone where seawater and freshwater merge. Results of stepwise multiple regression analysis indicated that both the distance to the river mouth and the freshwater input (in the previous month) from Alcalá del Río dam (110 km from the river mouth) explained 70% of the variance in salinity, but that the freshwater input only explained 17% of the variance in water temperature and turbidity. Salinity explained 50% of the variance in the number of species, whereas salinity and temperature were the environmental variable that controlled the macrofaunal abundance and biomass. Salinity and temperature together explained 75% and 71% of the variance for nekton abundance and biomass, respectively, and 54% and 48% of the variance for the abundance and biomasss of hyperbenthos, respectively. Salinity was, in all cases, the individual variable that explained the highest portion of variance.
[ES] La temperatura, salinidad y turbidez del agua en el estuario del Guadalquivir, así como la abundancia, biomasa y número de especies de su macrofauna acuática (necton e hiperbentos), se estimaron mensualmente, entre junio de 1997 y mayo de 1999, en cinco estaciones de muestreo a 8, 20, 30, 40 y 50 km de la desembocadura utilizando para la toma de muestras un barco angulero provisto de un arte de pesca con malla de 1mm de luz. En el estuario existió horizontalmente un marcado gradiente salino: la salinidad media mensual osciló habitualmente entre 17 y 27 en la estación más externa, mientras que en la zona más interna raramente sobrepasó 4. La temperatura fue homogéna en todo el estuario, con los valores máximos estivales (28ºC) y mínimos invernales (10ºC). La turbidez también fue relativamente homogénea en todo el estuario, con valores máximos invernales (362 UNT) y mínimos principalmente estivales (10 UNT). Los máximos de turbidez coincidieron con la zona de confluencia del agua marina y dulce. Los resultados de los análisis de regresión múltiple por pasos indican que la distancia a la desembocadura y el caudal medio de agua desembalsada (el mes previo) desde la presa de Alcalá del Río (a 110 km de la desembocadura) explican 70% de la varianza de la salinidad, mientras que el caudal desembalsado apenas explica 17% de la varianza observada en la temperatura y la turbidez del agua. La salinidad explica 50% de la varianza del número de especies, mientras que la salinidad y la temperatura son las variables ambientales que controlan la variación de la abundancia y biomasa de la macrofauna estuárica, llegando a explicar 75% y 71% de la varianza de la abundancia y biomasa de la comunidad nectónica, respectivamente, y 54% y 48% de la varianza de la abundancia y biomasa hiperbentónica, respectivamente. La salinidad fue, en todos los casos, la variable que explico un mayor porcentaje de la varianza.
Description11 páginas, 4 figuras, 1 tabla.
Publisher version (URL)http://www.cienciasmarinas.com/index.php/cmarinas/article/view/48
URIhttp://hdl.handle.net/10261/43313
ISSN0185-3880
Appears in Collections:(ICMAN) Artículos




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