Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10261/43212
Share/Export:
SHARE BASE | |
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE | |
Title: | Influencia de la época del deshojado en las características organolépticas de los vinos de Garnacha |
Other Titles: | Effects of timing defoliation on wine sensory characteristics of Grenache in Rioja | Authors: | Tardáguila, Javier CSIC ORCID; Blanco, J. A.; Vilanova de la Torre, María del Mar CSIC ORCID ; Martínez de Toda, F. CSIC ORCID | Keywords: | Vitis vinifera L. Vinos de Garnacha Grenache wines Características organolépticas Sensory properties Epoca del deshojado Timing defoliation |
Issue Date: | 2006 | Publisher: | Organisation internationale de la vigne et du vin | Citation: | 29th OIV World Congress of Vine and Wine | Abstract: | [EN] The effects of timing defoliation at fruit set and veraison on wine sensory properties of Grenache was investigated. Grenache bush vines (Vitis vinifera L.) were grown under field conditions in Rioja appellation (Spain). The defoliation has modified significantly the sensory properties of Grenache wines. Intensity of colour and complexity of the aroma were significantly higher in Grenache wine from leaf removal treatment at fruit set. The no defoliation wines were rated significantly higher in floral aroma. Garnacha wine from early defoliation was the most preferred in global value. [ES] En este articulo se han estudiado los efectos de la época de deshojado sobre las características organolépticas de los vinos de la variedad Garnacha tinta (Vitis vinifera L.) en Rioja. En un viñedo adulto de Garnacha conducido en vaso se han observado los efectos de tres tratamientos de deshojado: deshojado temprano (en cuajado), deshojado tardío (en envero) y control (no deshojado). La época del deshojado ha modificado significativamente las características organolépticas de los vinos de Garnacha tanto el color como el aroma. Los vinos procedentes del deshojado realizado en el cuajado resultaron los vinos con una intensidad de color significativamente mayor. También la complejidad del aroma fue significativamente más importante en los vinos del deshojado temprano, mientras los aromas florales fueron superiores en los vinos del viñedo no deshojado. Los resultados del análisis sensorial, han mostrado que los vinos procedentes del deshojado realizado en cuajado han resultado los más valorados globalmente. |
Description: | 4 páginas, 1 tabla, 1 figura -- Trabajo presentado en el Congreso celebrado en Logroño (España) entre el 25 y el 30 de junio de 2006. | URI: | http://hdl.handle.net/10261/43212 |
Appears in Collections: | (MBG) Comunicaciones congresos |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Tardaguila_Influencia_epoca...pdf | 62,56 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
294
checked on Apr 23, 2024
Download(s)
122
checked on Apr 23, 2024
Google ScholarTM
Check
WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.