DSpace

Digital.CSIC > Ciencias Agrarias > Misión Biológica de Galicia (MBG) > (MBG) Comunicaciones congresos >

Open Access item Influencia de la época del deshojado en las características organolépticas de los vinos de Garnacha

Other Titles:Effects of timing defoliation on wine sensory characteristics of Grenache in Rioja
Authors:Tardaguila, J.
Blanco, J. A.
Vilanova de la Torre, María del Mar
Martínez de Toda, F.
Keywords:Vitis vinifera L., Vinos de Garnacha, Grenache wines, Características organolépticas, Sensory properties, Epoca del deshojado, Timing defoliation
Issue Date:2006
Publisher:Organisation internationale de la vigne et du vin
Citation:29th OIV World Congress of Vine and Wine
Abstract:[EN] The effects of timing defoliation at fruit set and veraison on wine sensory properties of Grenache was investigated. Grenache bush vines (Vitis vinifera L.) were grown under field conditions in Rioja appellation (Spain). The defoliation has modified significantly the sensory properties of Grenache wines. Intensity of colour and complexity of the aroma were significantly higher in Grenache wine from leaf removal treatment at fruit set. The no defoliation wines were rated significantly higher in floral aroma. Garnacha wine from early defoliation was the most preferred in global value.
[ES] En este articulo se han estudiado los efectos de la época de deshojado sobre las características organolépticas de los vinos de la variedad Garnacha tinta (Vitis vinifera L.) en Rioja. En un viñedo adulto de Garnacha conducido en vaso se han observado los efectos de tres tratamientos de deshojado: deshojado temprano (en cuajado), deshojado tardío (en envero) y control (no deshojado). La época del deshojado ha modificado significativamente las características organolépticas de los vinos de Garnacha tanto el color como el aroma. Los vinos procedentes del deshojado realizado en el cuajado resultaron los vinos con una intensidad de color significativamente mayor. También la complejidad del aroma fue significativamente más importante en los vinos del deshojado temprano, mientras los aromas florales fueron superiores en los vinos del viñedo no deshojado. Los resultados del análisis sensorial, han mostrado que los vinos procedentes del deshojado realizado en cuajado han resultado los más valorados globalmente.
Description:4 páginas, 1 tabla, 1 figura -- Trabajo presentado en el Congreso celebrado en Logroño (España) entre el 25 y el 30 de junio de 2006.
URI:http://hdl.handle.net/10261/43212
Appears in Collections:(MBG) Comunicaciones congresos

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.