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Título

La inclusión de ácido carnósico en la dieta de corderos de cebo retrasa la decoloración de la carne

Otros títulosMeat discolouration is slowed down when carnosic acid is included in the diet of fattening lambs
AutorMorán, Lara CSIC ORCID; Rodríguez Calleja, J. M.; Bodas, Raúl CSIC ORCID; Prieto, Nuria CSIC; Blanco, Carolina CSIC ORCID; Giráldez, Francisco Javier CSIC ORCID ; Andrés, Sonia CSIC ORCID
Palabras claveMicrobiological spoilage
Colours
Meat quality
Carnosic acid
Fecha de publicación2011
EditorAsociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario
Citación41 Jornadas de Estudio AIDA (XIV Jornadas sobre Producción Animal). ITEA. Tomo II : 646-648 (2011)
ResumenThirty-two Merino lambs fed barley straw and a concentrate alone (CONTROL group) or enriched with carnosic acid 0.6 g kg-1 dry matter (DM) (CARN006 group) and 1.2 g kg-1 DM (CARN012 group) or vitamin E 0.6 g kg-1 DM (VITE006 group) were used to assess the effect of these antioxidant compounds on meat quality attributes. The animals were slaughtered after being fed for at least 5 weeks with the experimental diets and longissimus thoracis and gluteus medius muscles were extracted for colour and microbiological analysis, sliced, packed under modified atmosphere conditions and kept at 4 ºC for 14 days aging. Long periods of time under storage conditions (14 days) revealed a significant lower discolouration of VITE006 samples (lower h* values) when compared to the CONTROL group, the CARN012 samples showing intermediate values, probably due to the antioxidant properties of the compounds tested. However, microbiological analyses were not significantly affected at the doses administered.
Descripción3 páginas, 2 tablas.--Trabajo presentado a las XIV Jornadas sobre Producción Animal (AIDA) (Zaragoza, 17 al 18 de mayo del 2011)
Versión del editorhttp://www.aida-itea.org/
URIhttp://hdl.handle.net/10261/36588
ISBN978-84-615-0062-8 (O.C.)
978-84-615-0065-9 (T. II)
Aparece en las colecciones: (IGM) Comunicaciones congresos




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