English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/36128
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:
Title

Aspectos científicos del cultivo del trigo

AuthorsSánchez de la Puente, L.; Martínez-Carrasco, Rafael ; Mangas Martín, V. J.
Issue Date1976
PublisherCSIC - Centro de Edafología y Biología Aplicada de Salamanca (CEBA)
CitationAnuario del Centro de Edafología y Biologia Aplicada del CSIC- Vol III: 311-339 (1976)
Abstract[ESP]Se lleva a cabo un minucioso análisis de los factores de producción de trigo, haciendo especial énfasis en los estudiados en el Centro de Edafología de Salamanca, a través de los ensayos de campo e invernadero de estos últimos años. Se describe la importancia relativa de las características físicas y químicas del suelo, que define lo que se conoce como fertilidad química. Se estudia la incidencia de la climatología, pluviosidad, temperatura, radiación, etc. y se propone su cuantificación por medio de las curvas termo-pluviométricas. Se considera, finalmente, la nutrici6n mineral de la planta y las posibles relaciones con la fotosíntesis, crecimiento y fertilización, respecto de los nutrientes, nitrógeno, fósforo, potasio, calcio, magnesio, hierro y manganeso.
[ENG]An exhaustive analysis of production factors of wheat has been done, with special emphasis in those studied at the Centro de Edafología de Salamanca, by means of both field and glass-house experiments for the last years. The relative importance of physical and chemical characteristics, which define what is known as chemical fertility, is described. Incidence of climatology -precipitation, temperature, radiation, etc.- has been Studied and its measures, through thermo-pluviometric curves, proposed. Finally, plant mineral nutrition und possible relations with photosynthesis, growth and fertilization respectively have been considered, relative to nutrients, nitrogen, phosphorus, potasium, calcium, rnagnesium, iron and manganese.
Description29 p.
Publisher version (URL)http://www.irnasa.csic.es/biblioteca.html
URIhttp://hdl.handle.net/10261/36128
ISSN0210-8623
Appears in Collections:(IRNASA) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AnuarioCEBAS1976311.pdf1,92 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.