English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/34200
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:
Title

N-N-Acyloxypropyl lysine methyl ester- and n,n-bis(N- ACYLOXYPROPYL)lyslne methyl ester-type compounds and use thereof as surface-active agents with an antimicrobial activity.

Other TitlesCompuestos del tipo n-n-aciloxipropil lisina metil ester y N,N-BIS(N-ACILOXIPROPIL)lisina metil ester y su aplicación como tensioactivos con actividad antimicrobiana.
AuthorsPérez Muñoz, Lourdes; Pinazo Gassol, Aurora; Infante, María Rosa; Angelet, Marta
Issue Date1-Jun-2006
CitationWO 2006/056636 Al
Abstract[EN]The invention relates to novel compounds having an amphiphilic character (cationic, anionic, amphoteric and non-ionic), derivatives of n acyloxypropyl-type lysine amino acid according to general formula (I), which are intended to be used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries as surface-active agents having a self-aggregating capacity and antimicrobial properties. Variations in activity are a function of the ionic nature of the final molecule, the number of fatty chains and the length thereof. The aforementioned products are prepared using a chemical synthesis method. The intermediate and final products are purified by means of liquid/liquid and liquid/solid extractions, crystallisations, cationic exchange chromatography and normal phase chromatography.
[ES]La presente invención se refiere a unos nuevos compuestos con carácter anfífilo (catiónico, aniónico, anfótero y O no-iónico), derivados del aminoácido Usina del tipo n aciloxipropil R30 NR5 según fórmula geinerad(1), iseñados para ser utilizados en la industria alimentaria, farmacéutica y cosmética como agentes de superficie con capacidad para autoagregarse y con propiedades antimicrobianas. Las variaciones de actividad serán función de la naturaleza iónica de la molécula final, del n° de cadenas grasas y de la longitud de estas. La preparación de los productos se lleva a cabo por procedimientos de síntesis química. La purificación de los productos intermedios y finales se lleva a cabo mediante extracciones liquido/liquido, líquido/sólido, cristalizaciones, cromatografía de intercambio catiónico y cromatografía en fase normal.
DescriptionFecha de presentación internacional: 16.11.2005.- Titular: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
URIhttp://hdl.handle.net/10261/34200
Appears in Collections:(IQAC) Patentes
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
WO2006056636A1.pdf718,97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.