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dc.contributor.authorSantamaría García, Antonio-
dc.date.accessioned2010-10-19T15:03:04Z-
dc.date.available2010-10-19T15:03:04Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.citationRevista de Indias 65 (235): 709-728 (2005)es_ES
dc.identifier.issn0034-8341-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10261/28568-
dc.description19 p.es_ES
dc.description.abstract[EN] In the last third of the 18th Century and the early decades of 19th Century the economies of Puerto Rico and Cuba started a process of strong expansion and especialization, mainly in the area of sugar production. This was aided by both exceptionally favourable conditions at international level, and the launching of policies designed to take advantage of such conditions and to furnish the islands with internally scarce resources. While in Cuba these policies just meant the promotion of a process already launched, they were decisive for Puerto Rico and explain the growth experimented therefrom. That is the reason why in this latter country the growing period held up at the end of 1830, when those special international conditions ended and the reforming phase of the Colonial administration came to a close. On the contrary, at that very moment Cuba started its greatest expansive phase due to the fact that the coming difficulties were coped with technological and organizational changes permitting the maintenance and even improvement of the ‘ingenios’ competing conditions.es_ES
dc.description.abstract[ES] En el último tercio del siglo XVIII y las primeras décadas del XX las economías de Puerto Rico y Cuba iniciaron un fuerte proceso de crecimiento y especialización, básicamente en la producción de azúcar, ayudadas por una excepcional coyuntura del mercado internacional y por medidas de fomento ideadas para aprovechar tales circunstancias y dotar a ambas islas de los recursos que escaseaban internamente. En el caso de la Gran Antilla tales factores no hicieron sino incentivar un proceso que había comenzado antes, pero en el de Borinquen son esenciales para explicar dicho crecimiento. Al finalizar la mencionada coyuntura y acabar el período reformista de la administración colonial, hacia finales de la década de 1830, en Puerto Rico se estancó, mientras el de la vecina isla inició su fase de mayor expansión gracias a que las dificultades pudieron afrontarse con cambios tecnológicos y organizativos que permitieron mantener e incluso mejorar la competitividad de los ingenios.-
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)es_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectPuerto Ricoes_ES
dc.subjectCubaes_ES
dc.subjectXVIII and XIXes_ES
dc.subjectEconomyes_ES
dc.subjectSugares_ES
dc.subjectColonial reformses_ES
dc.subjectTechnologyes_ES
dc.subjectSiglos XVIII y XIX-
dc.subjectEconomía-
dc.subjectAzúcar-
dc.subjectReformas coloniales-
dc.subjectTecnología-
dc.titleReformas coloniales, economía y especialización productiva en Puerto Rico y Cuba, 1760-1850es_ES
dc.typeartículoes_ES
dc.description.peerreviewedPeer reviewedes_ES
dc.relation.publisherversionhttp://revistadeindias.revistas.csic.es/index.php/revistadeindias/article/view/387/456es_ES
Appears in Collections:(EEHA) Artículos
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