English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/28177
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Diet of the european hake Merluccius merluccius (Pisces: Merlucciidae) in the Western Mediterranean (Gulf of Lions)

Other TitlesLa dieta de la merluza Merluccius merluccius (Pisces: Merlucciidae) en el Mediterráneo occidental (Golfo de León)
AuthorsBozzano, Anna ; Recasens, Laura ; Sartor, Paolo
KeywordsHake
Feeding
Western Mediterranean
Merluza
Alimentación
Mediterráneo occidental
Issue DateMar-1997
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationScientia Marina 61(1): 1-8 (1997)
Abstract[EN] A total of 1526 hake stomach contents from specimens ranging between 8 and 65 cm in total length were studied in monthly samples taken in the Gulf of Lions in 1993. Key factors influencing the degree of stomach fullness were related to the size and season. The hake diet is comprised primarily of fish and crustaceans but there were size-related changes in the trophic spectrum. The youngest hake feed mainly on small crustaceans (such as euphausids and mysids) and small benthic fishes (such as gobids). As the hake grows, the importance of fish in the diet increases. The larger specimens ≥25 cm TL feed increasingly on the larger decapods and, almost exclusively on active natatory fishes, such as the sardine
[ES] Se han analizado 1526 contenidos estomacales de merluza de tallas comprendidas entre los 8 y los 65 cm de longitud total, procedentes de muestreos mensuales realizados en 1993 en el golfo de León. Los principales factores que influyen en el grado de repleción estomacal han resultado ser la talla de la merluza y la estación del año en que se ha capturado. La dieta está compuesta principalniente por peces y crustáceos aunque se aprecian diferencias en la composición relacionadas con la talla. Las merluzas más jóvenes se alimentan básicamente de pequeños crustáceos (eufausiáceos y misidáceos) y pequeños peces bentónicos (góbidos). A medida que la merluza crece, la irnportancia de los peces en la dieta aumenta. Los ejemplares grandes ≥25 cm TL se alimentan más frecuentemente de grandes decápodos y casi exclusivamente de peces nadadores activos como la sardina
Description8 páginas, 4 figuras, 4 tablas
Publisher version (URL)http://www.icm.csic.es/scimar/index.php/secId/6/IdArt/2818/
URIhttp://hdl.handle.net/10261/28177
ISSN0214-8358
E-ISSN1886-8134
Appears in Collections:(ICM) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bozzano_et_al_1997.pdf4,91 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.