English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/27076
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE logo core CORE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE

Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Detailed and exhaustive study of the authentication of European virgin olive oils by SEXIA expert system

Other TitlesUn estudio detallado y exhaustivo de la autentificación de aceites de oliva virgen europeos mediante el sistema experto SEXIA
AuthorsAparicio López, Ramón ; Alonso, M. V.; Morales, María Teresa
KeywordsAuthentication
Olive oil
SEXIA expert systems
Statistics
Aceite de oliva
Autentificación
Estadística
Sistema experto SEXIA
Issue Date30-Aug-1994
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y Aceites 45(4): 241-252 (1994)
Abstract[EN] The authentication of extra virgin olive oils from different regions of Spain, Italy and Portugal, by means of their fatty acids, alcohols, sterols, methyl sterols and hydrocarbons content, has been investigated. Multivariate statistical methods and Evidence's Theory were applied. The comparative study shows greater predictive ability using this theory than the traditional statistical methods or expert systems that do not implement the possibility theory. A detailed and exhaustive study of Italian (Tuscany and Basilicata), Portuguese and Spanish virgin olive oils has been made. Geographically coloured maps of the studied regions are shown to strengthen the numerical results.
[ES] Se ha estudiado la autentificación de aceites de oliva virgen de diferentes regiones de España, Italia y Portugal, por su contenido en ácidos grasos, alcoholes, esteroles, metil esteroles e hidrocarburos. Se aplicaron métodos estadísticos multivariantes junto a la Teoría de la Evidencia. El estudio mostró una mejora en la capacidad predictiva utilizando esta teoría frente a otros métodos o sistemas expertos que no implementan la teoría de la posibilidad. Se ha realizado un estudio detallado y exhaustivo con aceites de oliva virgen italianos (Toscana y Basilicata), portugueses y españoles. Los resultados numéricos se muestran sobre mapas geográficos de las diferentes regiones estudiadas.
Description11 páginas, 4 figuras, 5 tablas.
Publisher version (URL)http://dx.doi.org/10.3989/gya.1994.v45.i4.1003
URIhttp://hdl.handle.net/10261/27076
DOI10.3989/gya.1994.v45.i4.1003
ISSN0017-3495
E-ISSN1988-4214
Appears in Collections:(IG) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1012.pdf4,61 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 

Related articles:


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.