English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/27064
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE logo core CORE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE

Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Digestión anaerobia de las aguas de lavado de aceitunas de almazara: Influencia del período de recolección sobre la cinética del proceso

Other TitlesAnaerobic digestion of waste waters after washing olives used for oil production: Influence of harvest time on the kinetics of the process
AuthorsBorja Padilla, Rafael ; Alba-Mendoza, José ; Hidalgo Casado, Francisco
KeywordsAceituna
Aguas de lavado
Cinética
Depuración anaerobia
Período de recolección
Anaerobic digestion
Harvest time
Kinetics
Olive
Waters from washing
Issue Date30-Jun-1994
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y Aceites 45(3): 126-131 (1994)
Abstract[ES] Se ha efectuado un estudio cinético del proceso de digestión anaerobia de aguas de lavado de aceitunas de almazara, obtenidas en tres épocas diferentes de la campaña oleícola (Diciembre de 1992, Enero y Febrero de 1993). El proceso se ha realizado en un reactor discontinuo con agitación de 1 litro de volumen, con biomasa inmovilizada sobre sepiolita, a la temperatura de 35°C. Admitiendo que globalmente el proceso de digestión anaerobia sigue una cinética de primer orden, se ajustan las parejas de datos experimentales, volumen de metano acumulado (G)-tiempo (t) a la ecuación de Roediger, determinándose los valores del coeficiente de velocidad, K0, para cada caso estudiado. Dentro del intervalo de concentraciones de sustrato estudiado (0.5-2.5 g DQO/l), se observa que el coeficiente de velocidad disminuye considerablemente al avanzar el período de recolección de la aceituna; los valores medios obtenidos fueron: 1.67,1.13 y 0.75 días-1 para las aguas de lavado de aceitunas correspondientes a los tres períodos de recolección considerados. De igual forma, la actividad metanogénica disminuye al aumentar el grado de maduración, aumentando estas diferencias al aumentar la concentración de sustrato en el digestor. Los coeficientes de rendimiento de producción de metano,Yp, oscilaron entre 0,263 (período 1) y 0,298 l CH4 /g DQO eliminada (período 3). Los porcentajes medios de eliminación de DQO fueron superiores al 64% en todos los casos.
[EN] A kinetic study was carried out of anaerobic digestion of waste waters after washing olives used for oil production, collected at three different harvest times (December 1992, January and February 1993). A 1-litre mixed batch bioreactor operated at 35°C and containing a sepioliteimmobilized biomass was used. Assuming that the overall anaerobic digestion process conforms to a first-order kinetics, experimental data pairs, namely methane volume yield (G) and time (t), fit Roediger's equation, from which the rate coefficient values, K0, were determined in each of the situations studied. The rate coefficient considerably decreased with the han/est time, over the substrate concentration range studied (0.5-2.5 g COD/l). The average values obtained were: 1.67,1.13 and 0.75 days-1 for the waste waters corresponding to the three harvest times considered. Also, the methanogenic activity decreased with the ripening of the olives; the observed differences increased when the substrate concentration in the digester increased. The coefficients of methane yield, Yp, ranged between 0.263 (first harvest time) and 0.298 l CH4/g COD removed (third harvest time). The elimination of COD exceeded 64% in all cases.
Description6 páginas, 5 figuras, 2 tablas.
Publisher version (URL)http://dx.doi.org/10.3989/gya.1994.v45.i3.984
URIhttp://hdl.handle.net/10261/27064
DOI10.3989/gya.1994.v45.i3.984
ISSN0017-3495
E-ISSN1988-4214
Appears in Collections:(IG) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
993.pdf1,24 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 

Related articles:


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.