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Title

Method for the differentiation and quantification of lactic bacteria and bifidobacteria in fermented milks, using selective antibiotic-free culture media

Other TitlesProcedimiento para diferenciar y cuantificar bacterias lácticas y bifidobacterias en leches fermentadas que emplea medios de cultivo selectivos libres de antibióticos
AuthorsTabasco, Raquel CSIC; Paarup, Torsten; Janer Otero, Carolina; Peláez, Carmen CSIC ORCID ; Requena, Teresa CSIC ORCID
Issue Date10-Jan-2008
CitationWO 2008003810 (A1)
AbstractThe invention relates to a method for the differentiation and quantification of lactic bacteria and bifidobacteria in fermented milks, using selective antibiotic-free culture media. The method can be used for the differential and selective quantification of four species of lactic bacteria (S. thermophilus, L. bulgaricus, L. casei, L. acidophilus) and B. lactis in mixed cultures present in fermented milks. The invention is novel and competitively advantageous in that it can reliably and simultaneously distinguish and quantify three different species of lactobacilli in relation to one another and other lactic bacteria, such asS. thermophilus, and bifidobacteria present in mixtures in commercial fermented milks. The specificity of the media and the different incubation conditions enable the colonies to be differentiated without the addition of antibiotics that can affect growth and, consequently, quantification. The method has been validated on the basis of specificity, reproducibility, recovery of the tested population and interspecies competition.
El la invención se refiere a un método para la diferenciación y la cuantificación de bacterias lácticas y bifidobacteria en leches fermentadas, usando medio de cultivo antibiótico-libre selectivo. El bote del método sea utilizado para la cuantificación diferencial y selectiva de cuatro especies de las bacterias lácticas (S. thermophilus, L. bulgaricus, L. casei, L. acidophilus) y B. lactis en los cultivos mixtos presentes en leches fermentadas. La invención es nueva y competitivo ventajosa en que él bote distingue y cuantifica confiablemente y simultáneamente tres diferentes especies de Lactobacillus en lo referente a una otra y a las distintas bacterias lácticas, tal asno. thermophilus, y bifidobacteria presente en mezclas en leches fermentadas industriales. La especificidad del medio y las diferentes condiciones de la incubación posibilitan las colonias que se diferenciarán sin la adición de antibióticos que el bote afecte a crecimiento y, por lo tanto, a la cuantificación. El método se ha validado en base de especificidad, de reproducibilidad, de la recuperación de la población ensayada y de la competición de los interspecies.
DescriptionFecha de solicitud: 10/01/2008.- Titular: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
URIhttp://hdl.handle.net/10261/26493
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