English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/2469
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

The influence of natural tocopherols during thermal oxidation of refined and partially hydrogenated soybean oils

Other TitlesInfluencia de los tocoferoles naturales durante la termoxidación y parcialmente hidrogenados
AuthorsSteel, Caroline J.; Dobarganes, M. Carmen ; Barrera-Arellano, Daniel
KeywordsAceites
Degradación térmica
Grasas hidrogenadas
Soja
Termoxidación
Tocoferoles
Issue Date30-Mar-2005
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y Aceites Vol. 56. Fasc. 1 (2005), 46-52
AbstractMuestras de aceites refinados y parcialmente hidrogenados de soja, con índices de yodo entre 60 y 130, tratadas o no con óxido de aluminio para eliminar los tocoferoles naturales presentes en los aceites, fueron sometidas a termoxidación, a 180oC durante 10 horas. Se tomaron muestras en los tiempos 0, 2, 5, 8 y 10 horas, para determinación de dímeros y polímeros (compuestos de degradación) y de tocoferoles. Se verificó la relación del índice de yodo con la formación de dímeros y polímeros, y también el papel de los tocoferoles originales del aceite y de las grasas en la protección contra la degradación térmica. Las curvas de degradación de los tocoferoles mostraron la destrucción más rápida de a y g-tocoferoles, respecto a b y d-tocoferoles. Además, la degradación de los tocoferoles ocurrió a mayor velocidad en las grasas más saturadas. La formación de dímeros y polímeros fue mayor en el aceite que en las muestras hidrogenadas y en las muestras tratadas con óxido de aluminio respecto a sus originales sin tratar.
Samples of refined and partially hydrogenated soybean oils, with iodine values between 60 and 130, tocopherol-stripped or not by aluminium oxide treatment, were submitted to thermal oxidation, at 180oC for 10 hours. Samples were collected at 0, 2, 5, 8 and 10 hours, for the determination of dimers and polymers (degradation compounds) and tocopherols. The relation of iodine value to the formation of dimers and polymers and the role of originally present tocopherols in the protection of fats and oils against thermal degradation was verified. The degradation curves for tocopherols showed that a and g-tocopherols were destroyed faster than b a n d d-tocopherols. In addition, the degradation rate of tocopherols was greater in the more saturated fats. The formation of dimers and polymers was greater in the oil than in the hydrogenated samples and in the samples treated with aluminium oxide with respect to the original, untreated samples.
URIhttp://hdl.handle.net/10261/2469
ISSN1988-4214
Appears in Collections:(IG) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tocofenoles.pdf60,06 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.