English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/2444
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL | DATACITE
Exportar a otros formatos:

DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPérez Gálvez, Antonio-
dc.contributor.authorMínguez Mosquera, María Isabel-
dc.contributor.authorGarrido Fernández, J.-
dc.contributor.authorLozano-Ruiz, M.ª Mercedes-
dc.contributor.authorMontero de Espinosa, Vicente-
dc.date.accessioned2007-11-30T11:51:20Z-
dc.date.available2007-11-30T11:51:20Z-
dc.date.issued2004-09-30-
dc.identifier.citationGrasas y aceites 55 (3): 213-218 (2004)en_US
dc.identifier.issn1988-4214-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10261/2444-
dc.description.abstractPaprika obtained through the traditional process, from fruits dried in oak ovens, is stored at room temperature for 18 months. Samples are taken at 2-3 months time intervals and color quantity is evaluated, measuring it as ASTA units and carotenoid content. Values obtained from both measurements are compared, achieving a good correlation between ASTA units and total carotenoid content. As a result two equations are proposed, one linking both parameters and another which predicts the remaining ASTA unit as a function of storage time. ASTA values after 18 months of storing time are ca. 55% of the initial values.en_US
dc.description.abstractEl pimentón obtenido de forma tradicional, a partir de frutos secados en hornos de leña, se ha almacenado a temperatura ambiente durante 18 meses. Se han tomado muestras de los mismos a intervalos de 2-3 meses y se ha evaluado la cantidad de color extractable como unidades ASTA y, en paralelo, se ha controlado la concentración carotenoide. Se comparan los valores obtenidos por cada uno de los dos procedimientos, observándose que se da una buena correlación entre las unidades ASTA y la concentración total de carotenoides. Se postula una ecuación que relaciona ambos parámetros y otra ecuación que permite predecir el valor remanente de ASTA con el tiempo de conservación. La retención de color a los 18 meses se sitúa en torno al 55 % del valor inicial.es
dc.description.sponsorshipLos autores expresan su gratitud a la Dirección General de Investigación (Ministerio de Ciencia y Tecnología) por la financiación del presente trabajo (proyecto PETRI 95-0100).en_US
dc.language.isospaen_US
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)en_US
dc.rightsopenAccessen_US
dc.subjectASTA-Carotenoid-Coloren_US
dc.subjectPaprikaen_US
dc.subjectStorageen_US
dc.titleCorrelación entre unidades asta-concentración carotenoide en pimentones. Predicción de la estabilidad del color durante el almacenamientoen_US
dc.title.alternativeCorrelation between ASTA units-carotenoid concentration in paprika. Prediction of the color stability during storageen_US
dc.typeartículoen_US
dc.description.peerreviewedPeer revieweden_US
Appears in Collections:(IG) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Carotenoide.pdf223,65 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.