English   español  
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10261/24002
Share/Impact:
Statistics
logo share SHARE   Add this article to your Mendeley library MendeleyBASE
Visualizar otros formatos: MARC | Dublin Core | RDF | ORE | MODS | METS | DIDL
Exportar a otros formatos:

Title

Actividad antibacteriana de las salmueras de aceitunas verdes sobre Lactobacillus plantarum

Other TitlesAntibacterial activity of green olives brines on Lactobacillus plantarum
AuthorsRuiz-Barba, José Luis ; Jiménez Díaz, Rufino
KeywordsAceituna
Lactobacillus plantarum (supervivencia)
Polifenol
Salmuera
Brine
Olive
Lactobacillus plantarum (survival)
Polyphenol
Issue Date1989
PublisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
CitationGrasas y Aceites 40(2): 102-108 (1989)
Abstract[ES] Las salmueras de aceitunas verdes variedad Hojiblanca no tratadas con lejia asi como las sometidas a tratamiento térmico, no permiten la supervivencia de las diversas cepas de L. plantarum ensayadas. Cuando se inoculan en dichas salmueras, los lactobacios sufren deformaciones en tamaño y forma. Sin embargo, estas mismas salmueras en presencia de medios de cultivo con abundantes cumpuestos nitrogenados, permiten la supervivencia bacteriana asi como su crecimiento normal.
[EN] Brines from non-lye treated as well as from heat treated green olives variety Hojiblanca do not allow survival of Lactobacillus plantarum strains. Abnormal lactobacilli in both shape and size can be noticed when innoculated in these brines. Nitrogenus compounds added to brines allow bacterial survival as well as normal growth.
Description7 páginas, 4 figuras, 4 tablas, 3 fotografias.
Publisher version (URL)http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/issue/archive
URIhttp://hdl.handle.net/10261/24002
ISSN0017-3495
E-ISSN1988-3495
Appears in Collections:(IG) Artículos
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GrasasyAceites1989.pdf1,64 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record
Review this work
 


WARNING: Items in Digital.CSIC are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.