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dc.contributor.authorAguirre-González, Marta R.-
dc.contributor.authorMarmesat, Susana-
dc.contributor.authorRuiz Méndez, Mª Victoria-
dc.contributor.authorDobarganes, M. Carmen-
dc.date.accessioned2010-02-23T09:27:16Z-
dc.date.available2010-02-23T09:27:16Z-
dc.date.issued2010-06-30-
dc.identifier.citationGrasas y Aceites 61(2): 197-202 (2010)en_US
dc.identifier.issn0017-3495-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10261/21453-
dc.description6 pages, 5 figures, 3 tables.en_US
dc.description.abstract[EN] The determination of polar compounds is the most commonly applied technique in the analysis of used frying fats and oils. High-temperature gas chromatography allows for a quantitative determination of oxidized monomeric FAME and dimeric FAME thus giving extra information on oil degradation starting from the fraction of polar compounds. Polar compounds are transesterified and methyl esters are separated in a VF-5ht Ultimetal column (150 °C -held for 5 min- rising at 5 °C min 1 to 370 °C and held for 5 min) using methyl tricosanoate as internal standard. Results are compared with those obtained by more complex alternative methodology using high-performance size-exclusion chromatography.en_US
dc.description.abstract[ES] La determinación de compuestos polares es el método analítico más utilizado en el análisis de los aceites y grasas de fritura. En este estudio se aprovechan las posibilidades actuales de la cromatografía de gases a elevada temperatura que permite cuantificar los dos grupos mayoritarios de ácidos grasos polares como ésteres metílicos: los monómeros oxidados y los dímeros. Con tal fin, la fracción de compuestos polares se tranesterifica y los ésteres metílicos obtenidos se separan en una columna de VF-5ht Ultimetal, usando tricosanoato de metilo como estándar interno, en las siguientes condiciones: 150 °C durante 5 minutos, 5 °C/min hasta 370 °C y 5 minutos a 370 °C. Los resultados se comparan con los obtenidos mediante técnica alternativa más compleja basada en la cromatografía de exclusión por tamaño molecular.en_US
dc.description.sponsorshipThis research work was supported by MICINN (projects AGL 2007-62922 and AGL 2007-63647) and Junta de Andalucía.en_US
dc.format.extent700121 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoengen_US
dc.publisherConsejo Superior de Investigaciones Científicas (España)en_US
dc.rightsopenAccessen_US
dc.subjectDimeric FAMEen_US
dc.subjectHigh-temperature gas chromatographyen_US
dc.subjectOxidized monomeric FAMEen_US
dc.subjectPolar compoundsen_US
dc.subjectUsed frying oilsen_US
dc.subjectAceites de frituraen_US
dc.subjectCompuestos polaresen_US
dc.subjectCromatografía de gases a elevada temperaturaen_US
dc.subjectDímerosen_US
dc.subjectMonómeros oxidadosen_US
dc.titleApplication of high-temperature gas chromatography to the analysis of used frying fatsen_US
dc.title.alternativeAplicación de la cromatografía de gases a elevada temperatura en el análisis de aceites y grasas de frituraen_US
dc.typeartículoen_US
dc.identifier.doi10.3989/gya.109409-
dc.description.peerreviewedPeer revieweden_US
dc.relation.publisherversionhttp://dx.doi.org/10.3989/gya.109409en_US
dc.identifier.e-issn1988-4214-
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