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Open Access item Application of high-temperature gas chromatography to the analysis of used frying fats

Other Titles:Aplicación de la cromatografía de gases a elevada temperatura en el análisis de aceites y grasas de fritura
Authors:Aguirre-González, Marta R.
Marmesat, Susana
Ruiz Méndez, M.ª Victoria
Dobarganes, M. Carmen
Keywords:Dimeric FAME, High-temperature gas chromatography, Oxidized monomeric FAME, Polar compounds, Used frying oils, Aceites de fritura, Compuestos polares, Cromatografía de gases a elevada temperatura, Dímeros, Monómeros oxidados
Issue Date:30-Jun-2010
Publisher:Consejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
Citation:Grasas y Aceites 61(2): 197-202 (2010)
Abstract:[EN] The determination of polar compounds is the most commonly applied technique in the analysis of used frying fats and oils. High-temperature gas chromatography allows for a quantitative determination of oxidized monomeric FAME and dimeric FAME thus giving extra information on oil degradation starting from the fraction of polar compounds. Polar compounds are transesterified and methyl esters are separated in a VF-5ht Ultimetal column (150 °C -held for 5 min- rising at 5 °C min 1 to 370 °C and held for 5 min) using methyl tricosanoate as internal standard. Results are compared with those obtained by more complex alternative methodology using high-performance size-exclusion chromatography.
[ES] La determinación de compuestos polares es el método analítico más utilizado en el análisis de los aceites y grasas de fritura. En este estudio se aprovechan las posibilidades actuales de la cromatografía de gases a elevada temperatura que permite cuantificar los dos grupos mayoritarios de ácidos grasos polares como ésteres metílicos: los monómeros oxidados y los dímeros. Con tal fin, la fracción de compuestos polares se tranesterifica y los ésteres metílicos obtenidos se separan en una columna de VF-5ht Ultimetal, usando tricosanoato de metilo como estándar interno, en las siguientes condiciones: 150 °C durante 5 minutos, 5 °C/min hasta 370 °C y 5 minutos a 370 °C. Los resultados se comparan con los obtenidos mediante técnica alternativa más compleja basada en la cromatografía de exclusión por tamaño molecular.
Description:6 pages, 5 figures, 3 tables.
Publisher version (URL):http://dx.doi.org/10.3989/gya.109409
URI:http://hdl.handle.net/10261/21453
ISSN:0017-3495 (Print)
1988-4214 (Online)
???metadata.dc.identifier.doi???:10.3989/gya.109409
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