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Open Access item A new hypothesis concerning continuous distillation with stripping gas and its application in the physical refining of edible oils

Other Titles:Una nueva hipótesis sobre la destilación en continuo con arrastre de vapor. Aplicación a la refinación física de aceites comestibles
Authors:León Camacho, Manuel
Bada Gancedo, Juan Carlos
Prieto González, María Manuela
Graciani Constante, Enrique
Keywords:Continuous distillation with striping gas, Edible oils, Physical refining, Aceites comestibles, Proceso continuo de destilación con arrastre de vapor, Refinación física
Issue Date:30-Dec-2009
Publisher:Consejo Superior de Investigaciones Científicas (España)
Citation:Grasas y Aceites 60(5): 521-526 (2009)
Abstract:[EN] The influence of the free fatty acid concentration in the gas inside the continuous deodorizer in continuous physical refining was studied and a hypothesis was formed to explain the results: In a continuous process of deacidification by distillation of free fatty acids at low pressure (2 - 3 mbar), high temperature (180 – 260ºC), with stripping gas, initial free fatty acid content of oil 7.4% w/w and similar temperature for both the gas distillate inside the continuous deodorizer and the oil, in the equilibrium the ratio between the free fatty acid content of the deacidified oil and the concentration of free fatty acids in the gas inside the continuous deodorizer is constant. This hypothesis is submitted to discussion.
[ES] Se estudia la influencia de la concentración en ácidos grasos libres en el gas de arrastre en la cabeza del desodorizador durante la refinación física en continuo, y se establece una hipótesis para explicar los resultados: En un proceso continuo de desacidificación por destilación de ácidos grasos a baja presión (2 - 3 mbar), alta temperatura (180 – 265ºC), con arrastre de vapor, con igual temperatura para los gases en la cabeza del desodorizador y para el aceite, aplicado a aceites con una acidez inicial 7,4 % peso/peso, en el equilibrio se cumple que la relación entre la concentración en ácidos grasos libres en el aceite desodorizado y la concentración en ácidos grasos libres en el gas situado en la cabeza del desodorizador es constante. Esta hipótesis se somete a discusión.
Description:6 pages, 2 figures, 1 table.
Publisher version (URL):http://dx.doi.org/10.3989/gya.021309
URI:http://hdl.handle.net/10261/15652
ISSN:1988-4214 (Online)
0017-3495 (Print)
???metadata.dc.identifier.doi???:10.3989/gya.021309
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