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Open Access item Seed vigour tests for predicting field emergence of maize under severe conditions

Authors:García de Yzaguirre, Álvaro
Lasa Dolhagaray, José Manuel
Keywords:vigour, seeds, emergence, maize, indirect methods
Issue Date:1989
Publisher:CSIC - Estación Experimental de Aula Dei (EEAD)
Citation:An. Estac. Exp. Aula Dei, v. 19 (1989), n. 3-4: 279-291.
Abstract:[EN] With 40 to 50 different seed vigour tests available, appropiate procedures for choosing the best single test or combination the best predictors of seedling emergence of maize (Zea Mays L.) under severe conditions. Thirteen vigour tests and various field emergence trials were performed on six inbred lines and two commercial hybrids. The best single predictors of field emergence were identified by calculating simple correlation coefficients. The calculation of the geometric mean of the results of several vigour tests is a method for utilising multiple tests that are correlated. Taking all this into account, the tests which best predict seedling emergence were germination percentage in a saline solution at an osmotic potential (O.P) of -2 bars, germination percentage at 10º related to the control, and germination percentage in a saline solution at an O.P. of -6 bars.
[ES] Con 40 a 50 métodos diferentes disponibles para el testado del vigor de nascencia, son necesarios procedimientos para elegir el mejor método único o combinación de métodos. El objetivo de este estudio era seleccionar los mejores estimadores de emergencia de maíz (Zea Mays L.) en condiciones difíciles. Fueron efectuadas trece pruebas de vigor y varios ensayos de campo sobre seis líneas puras y dos híbridos comerciales. Fueron identificados los mejores estimadores únicos calculando simples coeficientes de correlación. El cálculo de la media geométrica de algunos tests de vigor es un procedimiento para utilizar métodos múltiples que estén correlacionados. Teniendo en cuenta todo esto los métodos que predicen mejor la nascencia en campo fueron el porcentaje de germinación en solución salina a un potencial osmótico (P.O.) de -2 bares, porcentaje de germinación a 10 ºC respecto al control y porcentaje de germinación en solución salina a un P.O. de -6 bares.
URI:http://hdl.handle.net/10261/12553
ISSN:0365-1800
Appears in Collections:(EEAD) Artículos

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