2024-03-29T13:19:32Zhttp://digital.csic.es/dspace-oai/requestoai:digital.csic.es:10261/124332018-08-17T09:27:48Zcom_10261_19com_10261_7col_10261_272
Una espècia autòctona: el comerç del safrà a Catalunya durant el segle XV
Verdés-Pijuan, Pere
Azafrán
Comercio
Gastronomía
Fiscalidad
Cataluña
Siglos XIII-XV
Saffron
Trade
Gastronomy
Taxes
Catalonia
13th century
14th century
15th century
29 págs, 1 fig, 2 tabs.
[CT] El present estudi constitueix una primera aproximació al tema del començ del safrà al Principat en aquell període a partir d’una font poc coneguda: les ordinacions de la Diputació del General. Aquesta normativa fou creada per Iluitar contra el frau que sovint afectava aquella espècia i, amb aquest objectiu, els diputats controlaren la totalitat del circuït safraner arreu del país; des del cultiu, passant per l’elaboració i acabant en la comercialització del safrà. Tot plegat, en el marc d'una ambiciosa iniciativa destinada a garantir la qualitat del producte català i, especialment, els ingressos fiscals que la seva exportació proporcionava a la Generalitat.
[EN] The aim of this article is to contribute to the study of the saffron trade in Catalonia in the so-called period, starting from a rather unknown source: the regulation proceeded from the Diputació del General, whose aim was to fight against the fraud that very often was committed and, thus, the delegates oversaw the whole saffron circuit all over the country; the tillage, work out and trade in the frame of an ambitious plan established in order to guarantee me quality of the catalan product and specially in order to control the fiscal incomes that the saffron trade supplied to the Generalitat.
Peer reviewed
2001
artículo
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
Anuario de Estudios Medievales 31(2) : 757-785 (2001)
0066-5061
10261/12433
ca
open
CSIC - Institución Milá y Fontanals (IMF)