2024-03-29T12:58:51Zhttp://digital.csic.es/dspace-oai/requestoai:digital.csic.es:10261/498412016-02-17T07:17:18Zcom_10261_75com_10261_6col_10261_832
El-Jendoubi, Hamdi
2012-05-18T11:45:51Z
2012-05-18T11:45:51Z
2012-03
Tesis doctorales EEAD
http://hdl.handle.net/10261/49841
[EN]This thesis deals with fundamental aspects of fruit tree nutrition, including the following:
(i) estimation of total nutrient requirements; (ii) nutritional diagnostics; (iii) remediation
of nutritional disorders; and (iv) understanding of nutrient transport.
Field studies were carried out in the Ebro river basin, Zaragoza, Northern Spain, where
peach tree was taken as an example of fruit tree and Fe chlorosis as an example of
nutritional disorder. In some studies, model plants grown in controlled environments have
also been used.
In the first chapter of Results part, whole tree analysis was carried out by quantifying
the amounts of nutrients removed at each event of the peach tree annual cycle, as well as
the amounts stored in the permanent tree structures, in three different peach tree cultivars.
In the second chapter, Fe chlorosis was taken as a typical nutrient disorder in the region,
and we show advances in its diagnosis by studying the possibility of using tree materials
in early tree phonological stages. Results found indicate that it is possible to carry out the
prognosis of Fe chlorosis using early materials such as buds and flowers. The third
chapter deals with the correction of iron chlorosis, in an attempt to improve the scientific
background for foliar fertilizer practices. We evaluated the success of treatments with a
Fe compound by studying the capacity for penetration and re-greening. In the fourth
chapter, studies on the transport of Fe into the xylem tissue were carried out by
metabolomic and proteomic analysis, opening the way for advancing the understanding of
nutrient transport in this fruit tree compartment. The fifth chapter discusses advices and
aspects that researchers should take in consideration when assessing the effect of Fe
fertilizers, including the following: i) design of Fe-fertilization experiments; ii)
assessment of chlorosis recovery upon Fe-fertilization by monitoring leaf chlorophyll;
and iii) analysis of the plant responses upon Fe-fertilization. The phases of leaf chlorosis
recovery and the control of other leaf nutritional parameters were discussed.
[ES] El presente trabajo trata sobre nociones fundamentales en la nutrición de árboles frutales:
(i) estimación de las pérdidas totales de nutrientes (ii) diagnostico nutricional (iii)
soluciones para desórdenes nutricionales y (iv) estudio del transporte de nutrientes.
Los estudios se han realizado en la zona del Ebro, Zaragoza, en el norte de España
donde el melocotonero se escoge como ejemplo de árbol frutal, y la clorosis férrica como
ejemplo de desorden nutricional. En algunos estudios, se han usado plantas modelo
crecidas en condiciones controladas.
En el primer capítulo de los resultados, se realiza un análisis del árbol entero mediante
la cuantificación de las pérdidas de nutrientes en cada evento del ciclo anual del
melocotonero, y de las cantidades almacenadas en las estructuras permanentes de tres
cultivares de melocotonero: Calanda, Catherina y Babygold 5. En el segundo capítulo, se
considera la clorosis férrica como el típico desorden nutricional de la zona, y se presentan
avances en su diagnóstico mediante el estudio de materiales del árbol en épocas
fenológicas avanzadas (precoces), tales como yemas en dormancia y flores. Los
resultados adquiridos indican que es posible predecir la clorosis férrica usando los
materiales vegetales indicados. El tercer capítulo trata sobre del uso de fertilizantes
foliares para la corrección de la clorosis férrica, mejorando el conocimiento científico
sobre el uso de dichos fertilizantes. Se evalúa la eficacia de un tratamiento foliar de un
compuesto de hierro estudiando su capacidad de penetración y reverdecimiento. En el
cuarto capítulo se realizan estudios sobre el transporte de hierro en el tejido de xilema a
través de análisis de proteómica y metabolómica, aportando avances en la comprensión
de dicho tejido, responsable del transporte de nutrientes en plantas. El quinto capítulo
trata sobre consejos y aspectos a considerar por parte de los investigadores a la hora de
realizar un seguimiento del efecto de un fertilizante de hierro, y que incluyen: i) el diseño
del experimento; ii) el seguimiento de la evolución de la corrección de la clorosis después
de una fertilización con hierro, controlando la concentración de clorofila en la hoja; y iii)
el análisis de la respuesta de la planta después de una fertilización con hierro. Asimismo,
también se analizan las fases de la desaparición de la clorosis en la hoja, y la observación
de otros parámetros nutricionales a nivel de hoja.
eng
openAccess
Fruit tree nutrition: nutritional requirements and unbalances
tesis doctoral