2024-03-28T15:28:18Zhttp://digital.csic.es/dspace-oai/requestoai:digital.csic.es:10261/156522019-05-14T07:59:19Zcom_10261_68com_10261_2com_10261_125col_10261_321col_10261_378
León Camacho, Manuel
Bada Gancedo, Juan Carlos
Prieto González, María Manuela
Graciani Constante, Enrique
2009-08-04T10:50:15Z
2009-08-04T10:50:15Z
2009-12-30
Grasas y Aceites 60(5): 521-526 (2009)
0017-3495
http://hdl.handle.net/10261/15652
10.3989/gya.021309
1988-4214
http://dx.doi.org/10.13039/501100006382
http://dx.doi.org/10.13039/501100007273
http://dx.doi.org/10.13039/501100011011
[EN] The influence of the free fatty acid concentration in the gas inside the continuous deodorizer in continuous physical
refining was studied and a hypothesis was formed to explain the results: In a continuous process of deacidification by
distillation of free fatty acids at low pressure (2 - 3 mbar), high temperature (180 – 260ºC), with stripping gas, initial
free fatty acid content of oil 7.4% w/w and similar temperature for both the gas distillate inside the continuous
deodorizer and the oil, in the equilibrium the ratio between the free fatty acid content of the deacidified oil and the
concentration of free fatty acids in the gas inside the continuous deodorizer is constant. This hypothesis is submitted to discussion.
[ES] Se estudia la influencia de la concentración en ácidos grasos libres en el gas de arrastre en la cabeza del desodorizador durante la refinación física en continuo, y se establece una hipótesis para explicar los resultados: En un proceso
continuo de desacidificación por destilación de ácidos grasos a baja presión (2 - 3 mbar), alta temperatura (180 – 265ºC), con arrastre de vapor, con igual temperatura para los gases en la cabeza del desodorizador y para el aceite, aplicado a aceites con una acidez inicial 7,4 % peso/peso, en el equilibrio se cumple que la relación entre la concentración en ácidos grasos libres en el aceite desodorizado y la concentración en ácidos grasos libres en el gas situado en
la cabeza del desodorizador es constante. Esta hipótesis se somete a discusión.
eng
openAccess
Continuous distillation with striping gas
Edible oils
Physical refining
Aceites comestibles
Proceso continuo de destilación con arrastre de vapor
Refinación física
A new hypothesis concerning continuous distillation with stripping gas and its application in the physical refining of edible oils
artículo