Foto:
Francisco-Barro-Losada.jpg picture
 
Firma en Digital.CSIC (*):
Barro Losada, Francisco
 
Centro o Instituto:
CSIC - Instituto de Agricultura Sostenible (IAS)
 
Departamento:
Mejora genética vegetal. Grupo: Biotecnología vegetal
 
Especialización:
La línea de investigación utiliza modernas tecnologías de Mejora Vegetal, como la transformación genética y ARN de interferencia (ARNi) en estudios de genómica funcional y en el desarrollo de nuevas variedades con alto valor añadido. Objetivos prioritarios son: ampliar la base genética de los cultivos mediante la identificación y clonación de caracteres de interés agrícola de especies silvestres y su introgresión en especies cultivadas; avanzar en el conocimiento de las bases moleculares de la toxicidad de las proteínas del gluten de cereales en relación a la enfermedad celíaca y otras intolerancias al gluten; identificación de epítopos con muy baja toxicidad en cereales en relación a la celiaquía y su introgresiónen especies cultivadas; desarrollo de nuevas variedades de cereales aptas para celíacos y otros colectivos con intolerancia al gluten mediante técnicas clásicas y moleculares. La transformación genética y el ARNi se ha utilizado para el desarrollo de variedades de trigo duro y harinero con muy bajo contenido en gliadinas. La elaboración de panes utilizando estas harinas ha demostado que poseen propiedades organolepticas comparables a las del trigo con gliadinas, y por tanto podrían ser utilizados en la elaborción de alimentos aptas para el colectivo celíaco.
 
 
Otros identificadores (con url):
 
 
Email:
fbarro@ias.csic.es
 

Resultados 1-20 de 39.

DerechosPreviewFecha Public.TítuloAutor(es)Tipo
1openAccessJ Cereal Science-2014-354.pdf.jpgmay-2014Cereals for developing gluten-free products and analytical tools for gluten detectionRosell, Cristina M. ; Barro Losada, Francisco  ; Sousa Martín, Carolina; Mena, M. CarmenArtículo
2openAccess2011Characterization of a Collection of Brassica carinata Genotypes for in vitro Culture Response and Mode of Shoot RegenerationGil Humanes, Javier ; Martín, Antonio  ; Barro Losada, Francisco  Artículo
3openAccessceliac_disease_Gimenez.pdf.jpg2017Characterization of celiac disease related oat proteins: bases for the development of high quality oat varieties suitable for celiac patientsGiménez, María J. ; Real, Ana; García-Molina, María D.; Sousa Martín, Carolina; Barro Losada, Francisco  Artículo
4Characterization of Changes in Gluten Proteins.pdf.jpg27-feb-2017Characterization of Changes in Gluten Proteins in Low-Gliadin Transgenic Wheat Lines in Response to Application of Different Nitrogen RegimesGarcía-Molina, María D.; Barro Losada, Francisco  Artículo
5closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgdic-2011Characterization of α/β- and γ-gliadins in commercial varieties and breeding lines of durum wheat using MALDI-TOF and A-PAGE gelsMarín, Santiago ; Gil Humanes, Javier ; Hernando, Alberto; Barro Losada, Francisco  Artículo
6openAccess1471-2229-9-66.pdf.jpg29-may-2009Comparative genomic analysis and expression of the APETALA2-like genes from barley, wheat, and barley-wheat amphiploidsGil Humanes, Javier ; Pistón, Fernando ; Martín, Antonio  ; Barro Losada, Francisco  Artículo
7closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpg8-ago-2017Comparative proteomic analysis of two transgenic low-gliadin wheat lines and non-transgenic wheat controlGarcía-Molina, María D.; Muccilli, Vera; Saletti, Rosaria; Foti, Salvatore; Masci, Stefania; Barro Losada, Francisco  Artículo
8closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgjun-2015Diversification of the celiac disease α-gliadin complex in wheat: a 33-mer peptide with six overlapping epitopes, evolved following polyploidizationOzuna, Carmen ; Lehisa, Julio C. M.; Giménez, María J. ; Álvarez, Juan B.; Sousa Martín, Carolina; Barro Losada, Francisco  Artículo
9openAccessgut.2010.225268.full.pdf.jpg12-feb-2011Diversity in oat potential immunogenicity: basis for the selection of oat varieties with no toxicity in coeliac diseaseComino, Isabel; Real, Ana; Lorenzo, Laura de; Cornell, Hugh; López-Casado, Miguel Ángel; Barro Losada, Francisco  ; Lorite, Pedro; Torres, Isabel; Cebolla Ramírez, Ángel; Sousa Martín, CarolinaArtículo
10openAccessdown_regulating_gliadins_Piston.pdf.jpg13-sep-2011Down-Regulating γ-Gliadins in bread wheat leads to Non-Specific increases in other gluten proteins and has no major effect on dough gluten strengthPistón, Fernando ; Gil Humanes, Javier ; Rodríguez-Quijano, Marta; Barro Losada, Francisco  Artículo
11openAccessceliac_patients_Garcia.PDF.jpg28-mar-2016Effective Identification of Low-Gliadin Wheat Lines by Near Infrared Spectroscopy (NIRS): Implications for the Development and Analysis of Foodstuffs Suitable for Celiac PatientsGarcía-Molina, María D.; García Olmo, Juan; Barro Losada, Francisco  Artículo
12closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgsep-2010Effective shutdown in the expression of celiac disease-related wheat gliadin T-cell epitopes by RNA interferenceGil Humanes, Javier ; Pistón, Fernando ; Tollefsen, Stig; Sollid, Ludvig M.; Barro Losada, Francisco  Artículo
13closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgoct-2015First case of glyphosate resistance in FranceFernández-Moreno, Pablo T.; Gauvrit, Christian; Barro Losada, Francisco  ; Menéndez, Julio; Prado, R. delArtículo
14closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgabr-2014First evidence for a target site mutation in the EPSPS2 gene in glyphosate-resistant Sumatran fleabane from citrus orchardsGonzález-Torralva, Fidel; Gil Humanes, Javier ; Barro Losada, Francisco  ; Domínguez Valenzuela, José A.; Prado, R. delArtículo
15openAccessFirst Resistance Mechanisms Characterization.pdf.jpg18-nov-2016First Resistance Mechanisms Characterization in Glyphosate-Resistant Leptochloa virgataAlcántara de la Cruz, Ricardo; Rojano-Delgado, Antonia María; Giménez, María J. ; Cruz-Hipólito, Hugo Enrique; Domínguez Valenzuela, José A.; Barro Losada, Francisco  ; Prado, R. delArtículo
16closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgjul-2014Genetic and physical mapping of the QTLAR3 controlling blight resistance in chickpea (Cicer arietinum L)Madrid, Eva ; Seoane, Pedro; Claros, Gonzalo M.; Barro Losada, Francisco  ; Rubio, Josefa; Gil, Juan; Millán, TeresaArtículo
17openAccess236069.pdf.jpg6-dic-2016Glyphosate-Resistant Parthenium hysterophorus in the Caribbean Islands: Non Target Site Resistance and Target Site Resistance in Relation to Resistance LevelsBracamonte, Enzo; Fernández-Moreno, Pablo T.; Barro Losada, Francisco  ; Prado, R. delArtículo
18closedAccessaccesoRestringido.pdf.jpgmar-2017High-efficiency gene targeting in hexaploid wheat using DNA replicons and CRISPR/Cas9Gil Humanes, Javier ; Ozuna, Carmen ; Barro Losada, Francisco  ; Voytas, Daniel F.Artículo
19openAccesscoeliac_immune_response_Comino.pdf.jpg5-feb-2016Identification and molecular characterization of oat peptides implicated on coeliac immune responseComino, Isabel; Barro Losada, Francisco  ; Sousa Martín, CarolinaArtículo
20openAccess1471-2229-13-136.pdf.jpg17-sep-2013Integration of promoters, inverted repeat sequences and proteomic data into a model for high silencing efficiency of coeliac disease related gliadins in bread wheatPistón, Fernando ; Gil Humanes, Javier ; Barro Losada, Francisco  Artículo